Lecznicza żurawina - cenne właściwości i praktyczne zastosowanie w kuchni

ŻurawinaŻurawina od wieków stosowana jest jako naturalne remedium na bakterie i grzyby, a także kłopoty z drogami moczowymi. Słynie głównie ze swoich właściwości oczyszczających i aseptycznych. Z powodzeniem eliminuje wolne rodniki oraz infekcje. Jadalną część rośliny stanowią owoce, które w niedługim czasie po zbiorach powinny być szczelnie zapakowane i trzymane w chłodzie.

W taki sposób mogą być przechowywane do trzech miesięcy, zaś po ususzeniu utrzymują swoje właściwości nawet do kilku lat. Żurawina dostarcza szeregu cennych substancji odżywczych. Jest obfitym źródłem karotenoidów, retinoidów (witaminy A), witaminy C oraz witamin z grupy B.

Włączając ją do diety, można zaopatrzyć organizm w wiele cennych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i jod. Jest powszechnie stosowana w profilaktyce przewlekłych zakażeń układu moczowo-płciowego. Jagody tej rośliny zawierają liczne związki fitochemiczne z grupy kwasów karboksylowych (kwas benzoesowy, cytrynowy, galusowy i chinowy). Tworzą one środowisko wrogie rozwojowi bakterii i grzybów, szczególnie na ścianach dróg moczowych, którędy kwasy te są w głównej mierze wydalane. Dzięki tym samym substancjom, żurawina zwalcza także próchnicę i infekcje w obrębie jamy ustnej.

W trakcie spożywania jej owoców, warto więc sobie przypomnieć o zdrowym nawyku długiego przeżuwania. Na tym nie koniec zbawiennego wpływu tej niepozornej rośliny na ludzkie zdrowie. Redukując kwasowość powstającego w nerkach moczu, rozpuszcza kamienie i zapobiega ich nawrotom. Alkalizacja środowiska dróg pokarmowych i moczowych stanowi znaczącą korzyść dla stanu zdrowia człowieka i jego samopoczucia. W ten sposób można pozbyć się także nadkwasoty. Codzienne spożywanie owoców żurawiny redukuje ryzyko powstawania zakrzepów, podnosi poziom tzw. „dobrego cholesterolu“ (HDL) oraz rozszerza naczynia krwionośne. Oznacza to, iż powinna być stosowana w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Wysoka zawartość antocyjanów przyczynia się do regeneracji i ogólnej poprawy kondycji organizmu, ponieważ związki te pełnią rolę ochronną przed rodnikami (znanymi szerzej jako "wolne rodniki").

Bardzo istotny jest także fakt, iż antocyjany wykazują działanie przeciwnowotworowe, ponieważ chronią materiał genetyczny przed promieniowaniem UV, które stanowi realne zagrożenie w dobie rosnącej dziury ozonowej. Z jagód żurawiny można sporządzić rozmaite przetwory, takie jak: soki, syropy, galaretki, dżemy i konfitury. Sos żurawinowy znany jest ze swoich walorów smakowych jako dodatek do mięs, jednak równie często stosuje się po prostu suszone owoce tej rośliny.

Stanowią one także składnik wielu mieszanek herbacianych i ziołowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić nimi codzienne przekąski, chętnie podjadane między posiłkami. Wszystkie substancje fitochemiczne, nadające żurawinie jej dobroczynnych właściwości, są odporne na wysokie temperatury. W związku z tym, można poddawać ją obróbce termicznej, co stanowi klucz do wydobycia smaku i aromatu potraw.



Podobne:
Prosty i szybki sposób sprzedaży nieruchomości - skup domów i mieszkań

Skup domów mieszkań innych nieruchomościSkup nieruchomości - prosty i szybki sposób sprzedaży domu lub mieszkania

Płytki ceramiczne - gres a terakota

Płytki ceramicznePłytki ceramiczne - gres a terakota. Czym wykończyć ściany i podłogi? Wykończenie domu to niezwykle ważny aspekt, który wpływa nie tylk

Pompy ciepła na polskim rynku

Pompa ciepłaPompy ciepła znalazły już swoje miejsce na polskim runku. Coraz więcej producentów wprowadza je do swej oferty. Oprócz wytwórców armatury