Przeziębienia potrafią skutecznie zrujnować nasze plany. Bardzo przydatna jest wiedza o tym, jak domowymi sposobami wspomóc leczenie.
Należy oczywiście przyjmować zalecone przez lekarza specyfiki, aczkolwiek opieranie się włącznie na nich jest błędem, gdyż dzięki odpowiednim działaniom sami możemy sobie pomóc wyzdrowieć w szybszym czasie. Naturalna żywność zawiera szereg cennych substancji. Musimy tylko wiedzieć, po jakie produkty sięgnąć, a ciało podziękuje nam za wsparcie.
Czosnek, cebula i ostre przyprawy
Zawarte w nich charakterystyczne związki siarkowe odpowiadają za ich specyficzny smak i zapach. Związki te zwiększają również wydzielanie śluzu, który pomaga płucom pozbyć się bakterii. W czosnku znajdziemy odpowiednik antybiotyku, nadający mu właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Najlepiej sięgać po czosnek surowy, ale przeciwnicy jego woni również mogą skorzystać z dobrodziejstw tej rośliny, kupując kapsułki z wyciągiem z czosnku, które pozbawiono przykrego zapachu. We wczesnych fazach przeziębienia spożywanie czosnku i cebuli zapobiega namnażaniu się chorobotwórczych drobnoustrojów, a kiedy już zawładnęły naszym ciałem, zabija je. Te dwie pokrewne rośliny są także bogactwem przeciwutleniaczy - związków neutralizujących szkodliwe działanie stresu, spowalniających procesy starzenia się i zapobiegających nowotworom. Przyprawy takie jak chili, pieprz cayenne, czy curry tak jak czosnek zwiększają produkcję własnego śluzu, który działa osłonnie na drogi oddechowe.
Woda
Picie dużych ilości wody oczyszcza organizm z toksyn, nadaje mu witalności i pomaga trawić pokarmy, a w czasie choroby jest szczególnie wskazane, albowiem sucha śluzówka to raj dla mikrobów. Mogą one przedostać się do wnętrza naszego ciała bez przeszkód, kiedy komórki nabłonka w nosie lub jamie ustnej nie są nawilżone. Jesteśmy na to szczególnie narażeni w zimne dni, kiedy wdychamy schłodzone powietrze. Pijmy więc dużo wody. Zwiększy ona wydzielanie śluzu, który osłoni drogi oddechowe, a także tego w płucach, który pozwoli wykrztusić szkodliwe substancje produkowane przez wirusy czy bakterie. Niektórzy twierdzą, że jeszcze lepsze od wody jest mleko, co jest dużym błędem, ponieważ ono bardziej zagęszcza wydzieliny dróg oddechowych, przez co trudniej je wykrztusić.
Sen
Kiedy śpimy, nasze ciało się odnawia i regeneruje. Podczas choroby wewnątrz naszych komórek toczy się nieustanna walka, która strasznie nas osłabia. Logicznym więc wnioskiem jest to, że należy więcej spać podczas choroby. Przeciętna optymalna "dawka" snu to 7-8 godzin na dobę, jednak osłabiony organizm potrzebuje nawet 10-12 godzin. Nie bez powodu podczas infekcji jesteśmy słabi. Ciało daje sygnał, że potrzebuje odpoczynku. Drzemki w ciągu dnia podziałają na nas zbawiennie. Starajmy się podczas grypy czy przeziębienia nie wykonywać ciężkiej pracy, leżeć w łóżku i wygrzewać się. Każdy dodatkowy obowiązek jest osłabieniem naszego ciała.
Witaminy i minerały
Zapewne wiecie, że witamina c odpowiada za odporność, toteż spożywacie jej dość dużo w stanach choroby, ale nie zdajecie sobie sprawy z istotnej roli innych mikro, bądź makroskładników dla szybszego wyzdrowienia. Przykładowo bez witaminy B2 niemożliwe byłoby tworzenie komórek odpornościowych. Znajdziecie ją w szpinaku, groszku, malinach, kalafiorze, brokułach czy pomidorach. Inna witamina z grupy B, określana cyfrą 6, pozwala spokojniej spać, łagodzi napady kaszlu i poprawia samopoczucie. Jej cenne źródła to min. Fasola, kapusta, soja, ziemniaki, banany. Z kolei witamina B5, którą znajdziemy w fasoli, szpinaku, ziemniakach, marchwi, czy kapuście, wzmacnia układ nerwowy oraz łagodzi bóle głowy i katar. Większość witamin z grupy B ma istotny wpływ na przemiany białek, węglowodanów i tłuszczy. Innym sojusznikiem w walce z chorobą jest witamina E, która oprócz zwiększania odporności, chroni serce i obniża poziom cukru we krwi. Spożywając paprykę, czarną porzeczkę, nektarynki, natkę pietruszki, czy rośliny strączkowe, dostarczysz sobie odpowiednio dużo tej witaminy. Zajadaj także owoce morza bogate w jod, gdyż ten pierwiastek pomaga zachować witalność i energię, które stracisz pod wpływem przeziębienia. Następnym niezbędnym pierwiastkiem jest potas. Bez niego nie będziecie mogli zasnąć, będą was męczyć zaparcia, omdlenia i trądzik, a czas gojenia ran się wydłuży. Nie można sobie pozwolić na dodatkowe obciążenia organizmu, z jakimi wiąże się niedobór potasu, także musicie jeść m. in. kiwi, morele, banany, ziemniaki, figi, awokado czy pomidory. Z kolei selen to pierwiastek mający kluczowe znaczenie dla naszej odporności, płodności, regeneracji i procesów umysłowych. Znajdziecie go w owocach morza, pestkach i nasionach, ryżu, albo cebuli. Kluczowe jest, nie tylko w stanach chorobowych, prowadzenie zróżnicowanej diety, która zaopatrzy nas we wszystkie pierwiastki i witaminy.
Na podstawie: